Aparat za dimljenje – hladno dimljenje brez drage opreme

Dimljenje hrane je vedno bolj priljubljeno tako med izkušenimi gostinci, kot hobi kuharji. Če ste včasih za to, da bi jedem dodali okus in vonj po dimu, potrebovali veliko in drago opremo, to zdaj lahko storite z majhno napravo, kot je aparat za dimljenje.

Kaj potrebujete za dimljenje jedi?

·       aparat za dimljenje

·       lesni prah za dimljenje

·       stekleno kupolo z zračnikom

·       izdelek, ki ga želite prekaditi
dimphoto_2023-11-15_11-33-22 002 cjpg

Aparat (pištola ali infuzor) za dimljenje je majhna naprava s cevjo, iz katere se kadi. Deluje zelo preprosto.  Na vrh naprave položite lesni prah , prižgete in pustite, da se jed prekadi. Če napravo držite pritisnjeno, ventilator deluje naprej, tako da zrak skrbi za nadaljnje gorenje naprave. Običajno zadostuje 1 gram lesnega prahu in vam ga ni potrebno ponovno dodajati.

Kako dolgo naj jed dimim?

Preprosto vprašanje z manj preprostim odgovorom. Okusi so različni, tako tudi okus dimljenega. Poleg tega na čas dimljenja vpliva tudi izdelek, ki ga nameravate dimiti. Na splošno se lahko držite časov v spodnjem seznamu:

·       rahel okus dima 1 minuta

·       srednji okus dima 1 – 3 minute

·       močan okus dima 3 – 10 minut

Ali moram ves čas dodajati nov dim?

Ne, to ni potrebno. Ko stekleno kupolo napolnete, je dovolj, saj dim skoraj ne more uiti.

Razlika med hladnim in vročim dimljenjem

Ime pove vse, hladno in toplo dimljenje. Hladno dimljenje je način dimljenja, pri katerem je izdelek, ki ga želite kaditi, v hladnem okolju. Vroče dimljenje običajno poteka okoli 70 stopinj, kjer se izdelek kuha ali peče, medtem ko ga dimite. Hladno dimljenje poteka pri sobni temperaturi, izdelek se ne kuha.

Prah za dimljenje

Prah za dimljenje je lesni prah, pridobljen iz lesa plemenitih vrst listavcev – tudi sadnega drevja – ter iz sodov za zorenje rdečega vina, viskija in konjaka. Lesni prah na splošno gori precej počasi, zaradi česar je dimljenje še posebno učinkovito.

Kaj lahko dimite z aparatom za dimljenje?

Načeloma lahko s hladnim dimljenjem dimite karkoli želite, saj temperatura nima vpliva na izdelek. V nasprotju z vročim dimljenjem, kjer sira na primer ne morete dimiti (ker se topi). Dimite lahko meso, zelenjavo, ribe, sir, sadje in tudi pijače. Za vas smo zbrali nekaj receptov!

Dimljena mocarele

Sestavine:

·       125 g bivolje mocarele

·       paradižnik  

·       pesto

·       rukola

·       balzamični preliv

Aparat za dimljenje priključite na kupolo za dimljenje. Nato napolnite pištolo za dimljenje z lesnim prahom po vaši izbiri. V tem receptu uporabljamo lesni prah citrusa . Mocarelo odcedite, jo posušite in postavite pod dimno kupolo. Pustite, da se zvon napolni z dimom približno 30 sekund in izklopite dimno pištolo. Pustite, da se dim absorbira približno 5 minut.

Dimljeno mocarelo postrezite s pestom, paradižnikom, rukolo in balzamičnim prelivom.

Dimljen gin tonic

Kozarce, napolnjene z gin tonikom po vašem okusu, postavite pod dimno kupolo. Napolnite aparat za dimljenje ali pištolo za dimljenje z lesnim prahom. Mi smo izbrali lesni prah breskve, lahko pa poskusite tudi druge okuse. Dimite približno 20 sekund, dokler se zvon popolnoma ne napolni z dimom. Pustite, da se dim absorbira približno 10 minut. Postrezite s koščkom limete, rožmarina in ledu.

Dimljena sol

Potrebujete 50 g morske soli in 1 g lesnega prahu

Sol dajte v majhno posodo in to posodo postavite pod kupolo za dimljenje. V aparat za dimljenje dajte lesni prah in ga vklopite. Prepričajte se, da je posoda v celoti napolnjena z dimom in poskusite izpustiti čim manj dima. Ni vam treba ves čas dodajati dima, dovolj bi moralo biti 20 sekund dimljenja. Pustite, da se sol dimi pod kupolo približno 5 minut, nato preverite okus. Ali imate želeni okus? Želite še bolj intenziven okus? Pustite, da se sol dimi še dlje in uporabite več lesnega prahu. Tako sol lahko uporabite za karkoli – soljenje mesa, rib, zelenjave ali kot posip…

Začnite s hladnim dimljenjem in bodite kreativni!