Catering, večje pogostitve…kakšno opremo potrebujem?

V prednovoletnem času se restavracije in podjetja, ki se ukvarjajo s cateringom, pripravljajo na večje dogodke in pogostitve. Za to, da bo pogostitev kar najbolj uspešna, ni dovolj izjemen kuhar in okusen jedilnik, pač pa tudi zanesljiva, kakovostna oprema in inventar, ki zagotavljata pripravo obrokov za večje število ljudi.

Zanesljivi, profesionalni aparati vam olajšajo vsak korak cateringa – od priprave hrane, do kuhanja in predstavitve. Kombinacija dobro pripravljenih jedi s kakovostno gostinsko opremo pomaga povzdigniti tako pripravljene obroke na višji standard.

Oprema za pripravo hrane

Gostinsko osebje mora zagotoviti, da so vse jedi pripravljene za postrežbo ob pravem času. Izbira pravih orodij za pripravo hrane bo znatno pripomogla k učinkovitosti kuhinje.

Oprema za pripravo hrane vključuje delovne pulte, sous vide naprave, univerzalne kuhinjske stroje, rezalnike za zelenjavo, sekljalnike, blenderje, slamoreznice, mesoreznice, razne mešalce…Vendar pa hrana, postrežena med dogodkom, določa specifično opremo, ki jo potrebuje vaša kuhinja.
Mešalniki in blenderji s o vsestranski pripomočki, odlični za kombiniranje ali drobljenje različnih sestavin. Ti aparati so uporabni za jedilnike z juhami, omakami in pireji. Stroji za lupljenje krompirja, stroji za mletje mesa in razni rezalniki so učinkovita orodja, ki lahko skrajšajo čas priprave.

Vse te naprave so na voljo v različnih velikostih in zmogljivostih.

Kuhalne naprave

Profesionalna kuharska oprema je bolj vzdržljiva, kar je pomembna lastnost za velike dogodke. S kakovostno opremo se zmanjša tveganje za nepričakovane okvare in okvare, ki bi lahko privedle do neuspešnega dogodka.

Kombinirane parne pečice združujejo funkcije parnega kuhalnika in pečice. Večina modelov vključuje ventilator za kroženje toplote, enostavno nastavljivo raven pare in široko temperaturno območje. Te pečice uporabljajo paro za zadrževanje vlage v hrani, zaradi česar so jedi okusne in mehke.

Indukcijski štedilniki so odlični za catering, saj porabijo manj prostora in energije v primerjavi z drugimi električnimi štedilniki. Prav tako se hitreje segrejejo, s čimer vam prihranijo čas in pomagajo čim hitreje postreči goste. Predjedi običajno vključujejo ocvrte prigrizke. Za ta živila je potrebna kakovostna profesionalna friteza, ki zagotavlja stalno kakovost za hrustljavost jedi.

Oprema za shranjevanje in segrevanje hrane

Večina gostinskih podjetij jedi postreže takoj. Vendar morajo gostinci ohranjati hrano toplo in pripravljeno za postrežbo dlje časa. Grelne posode, kot npr. chafing dish posode ali bain marie oz. toplovodne kopeli so naprave s posodo z vročo vodo, ki poskrbi za ohranjanje primerne temperature hrane.
photo_2023-12-05_03-13-46png

Drug učinkovit način za ohranjanje tople hrane dlje časa je uporaba grelnikov krožnikov. Postrežba tople hrane na hladnem krožniku povzroči izgubo toplote in lahko vpliva na kakovost jedi.

Grelne svetilke se pogosto uporabljajo za ohranjanje prave temperature toplih jedi med dogodkom. Temperatura teh svetilk je nastavljiva, tako da lahko poskrbite za idealno temperaturo kuhanih jedi.

Kadar se dogodek odvija na drugi lokaciji kot se pripravlja, je pomembno, da hrana med prevozom ostane topla. Tukaj so zelo pomembni kakovostni termoboxi, termos posode, GN posode s pokrovi s tesnili.

Servirna oprema

Predstavitev hrane je pomemben del cateringa. Za privlačno prezentacijo, ki zagotavlja tudi kakovost hrane, potrebujete prave krožnike, pribor, pladnje… Servirna oprema polepša videz hrane, jo naredi bolj privlačno.

Za privlačen samopostrežni bife potrebujete GN posode iz inoxa ali porcelana in pripadajoči pribor (zajemalke, servirne žlice, prijemalke).

Servirni vozički so uporabni za postrežbo miz, prenašanje več jedi.

Z uporabo drobljenega ledu, za kar potrebujete ledomate in drobilce ledu, ohranjate sladice primerno ohlajene in privlačne na pogled.

Barska oprema

Strežba pijač je pomemben del prirejanja dogodka in profesionalna oprema za pijače lahko pomaga pri učinkoviti postrežbi pijač večjim skupinam.

Brez ledu za hlajenje pijač ne bo šlo. Potrebujete vodno ali zračno hlajen ledomat.

Za pripravo pijač boste potrebovali barski aparat, kot npr. mešalnik, blender, ožemalec… Ti priročni aparati omogočajo postrežbo številnih pijač, katerih priprava bi sicer trajala dolgo. Komercialni mešalniki so učinkovita naprava za pripravo posebnih pijač in prazničnih koktajlov.

Točilni avtomati, lonci za tople napitke (čaj, kavo, vodo, kuhano vino), aparati za vročo čokolado so odličen način, da pospešite postrežbo ali omogočite gostom, da se sami okrepčajo.

Številni gostje po večerji ali ob sladici uživajo v skodelici vroče kave. Zato razmislite o uporabi profesionalnega espresso aparata.

Praznični čas je odlična priložnost za podjetja, ki se ukvarjajo s cateringom, da povečajo prodajo in dobiček. S pravo opremo in napravami bodo to nedvomno dosegla. Kakovostni gostinski aparati prihranijo čas, trud in energijo ter vam omogočajo, da čas porabite za pomembnejša opravila.