Led v gostinstvu do danes

Zgodnji začetki

Uporaba ledu sega v starodavne čase, ko so civilizacije, kot sta Mezopotamci in Egipčani, hranile hrano pod zemljo ali v hladnih, senčnih prostorih, da bi preprečile kvarjenje. Te metode so bile precej primitivne, vendar so postavile temelje za prihodnjo uporabo ledu pri konzerviranju hrane.

Trgovina z ledom

Široka komercialna uporaba ledu se je začela v 19. stoletju z rojstvom trgovine z ledom. Jezerski led, ki so ga v zimskih mesecih pridobivali predvsem iz severnih regij, je postal dragocena dobrina, zlasti v urbanih središčih, kjer ni bilo hladilne tehnologije. Podjetniki, kot je Frederic Tudor, znan kot "ledeni kralj", so razvili učinkovite metode žetve in transporta, kar je omogočilo distribucijo ledu v oddaljene kraje.
lossy-page1-1920px-Girls_deliver_ice_Heavy_work_that_formerly_belonged_to_men_only_is_being_done_by_girls_The_ice_girls_are_delivering_-_NARA_-_533758tif-930x690jpg

Industrijska revolucija in hlajenje

Prihod industrijske revolucije je prinesel pomemben napredek v tehnologiji hlajenja. Sredi 19. stoletja so izumi, kot so hladilnik in mehanski hladilni sistemi, spremenili konzerviranje hrane. Led je postal dostopnejši in cenovno ugodnejši, kar je privedlo do njegove široke uporabe v gospodinjstvih in podjetjih.
ice_factory_australiajpeg

Pojavi se sladoled

Sladoled, priljubljena zamrznjena poslastica, ki jo uživajo po vsem svetu, svoj obstoj dolguje uporabi ledu. Starodavne civilizacije, vključno s Kitajci in Perzijci, so uživale zamrznjene sladice iz snega ali ledu, zmešanega s sadjem in medom. Šele v 17. stoletju pa se je v Evropi začel oblikovati sladoled, kot ga poznamo danes. Izum ročnega izdelovalca sladoleda v 19. stoletju je dodatno populariziral to sladico, kar je spodbudilo povpraševanje po ledu v prehranski industriji.

Sodobne inovacije

V 20. in 21. stoletju je tehnološki napredek v hlajenju še naprej preoblikoval živilsko industrijo. Od vgradnih zamrzovalnikov in hitrih hladilnih naprav, do hlajenih transportnih vozil - led ostaja ključna sestavina pri zagotavljanju varnosti in kakovosti hrane v celotni dobavni verigi. Poleg tega je razvoj umetnega ledu in nadomestkov ledu zagotovil alternative za industrije, ki iščejo bolj trajnostne rešitve.

Od starodavnih civilizacij do digitalne dobe je imel led ključno vlogo pri razvoju živilske industrije. Ne glede na to, ali gre za konzerviranje hrane, izdelavo sladic ali ohranjanje kakovosti izdelkov, je njegova vsestranskost in zanesljivost prestala preizkus časa. Ko gledamo v prihodnost, bo led nedvomno še naprej oblikoval način proizvodnje, shranjevanja in uživanja hrane ter bo služil kot brezčasen temelj kulinaričnih inovacij.

Vloga ledu v prehranski industriji danes

Na področju kulinarične ustvarjalnosti ima led  ključno vlogo. Čeprav se morda zdi kot preprosta zamrznjena snov, je led na voljo v različnih oblikah in služi številnim namenom v prehranski industriji.

Konzerviranje in shranjevanje

Ena od primarnih funkcij ledu v prehranski industriji je konzerviranje. Ne glede na to, ali gre za ohranjanje svežine morskih sadežev na ribiški ladji ali vzdrževanje temperature pokvarljivega blaga med prevozom, led deluje kot naravno hladilno sredstvo, podaljšuje rok uporabnosti živil in zagotavlja, da pridejo do potrošnikov v optimalnem stanju. V industrijskih okoljih se led pogosto uporablja v hladilnih sistemih za vzdrževanje hladne verige, ki je ključna za ohranjanje varnosti in kakovosti hrane.

Hlajenje pijač

Vse od priprave koktajlov pa do postrežbe gaziranih pijač so ledene kocke bistvenega pomena za vzdrževanje idealne temperature. Vendar pa ni ves led enak. Različne oblike in velikosti ledenih kock lahko vplivajo na hitrost taljenja in redčenje pijač.

Prezentacija

Poleg praktične uporabe led služi tudi kot vsestransko orodje za prezentacijo. Ledene skulpture, zapletene rezbarije in okrasni kalupi za led dodajo dogodkom in kulinariki pridih elegance in prefinjenosti.

Vrste ledu

Vrste ledujpg

Led je na voljo v različnih oblikah, od katerih je vsaka primerna za različne namene v prehranski industriji:

1. Led v kockah - Najpogostejša oblika ledu, led v kockah, je vsestranski in se pogosto uporablja za hlajenje pijač in konzerviranje hrane.

2. Zdrobljen led - Idealen za koktajle, smutije in razstave morskih sadežev. Dodaja teksturo in vizualno privlačnost pijačam in predstavitvam.

3. Led v kosmičih - S svojo mehko teksturo, ki jo je mogoče oblikovati, je led v kosmičih popoln za razstave morske hrane, solatne bare in prevoz hrane, saj se zlahka prilagodi obliki predmetov, ki jih ohlajate.

4. Block Ice - Led v blokih, ki se pogosto uporablja v industrijskih okoljih, je gost in dolgo obstojen, zaradi česar je primeren za hlajenje velikih količin in prevoz pokvarljivega blaga.

Številna živilska podjetja potrebujejo zadostno količino ledu. Bari in klubi potrebujejo ledomate, da zagotovijo neprekinjeno zalogo ledenih kock za pijače. Supermarketi in mesnice potrebujejo zdrobljen led za predstavitev izdelkov in ohranjanje svežine izdelkov.

Ledomati, ki vam jih nudi naše podjetje, vključujejo naslednje standardne funkcije:

·       Robustno ohišje iz nerjavečega jekla

·       So enostavni za čiščenje

·       Opremljeni z vodnim ventilom

·       Njihova namestitev je hitra in enostavna

·       Imajo 4 nastavljive noge za stabilno namestitev

·       So dobro izolirani

·       Imajo zaščito pred preobremenitvijo

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu profesionalnega ledomata?

Pred nakupom komercialnega ledomata je treba upoštevati več dejavnikov. Pomembno je, da najprej določite predvideno okolje za stroj. To bo pomagalo določiti velikost in vrsto potrebnega hlajenja. Vaša izbira bo odvisna tudi od želene proizvodnje ledu in oblike.

Proizvodna zmogljivost

Ledomati lahko hitro proizvedejo veliko količino ledu, kar zagotavlja neprekinjeno oskrbo z ledom. Manjši porabniki, kot so kavarne ali športni objekti, ki ne potrebujejo velikih količin ledu, se lahko odločijo za manjše stroje, medtem ko lahko večji obrati zahtevajo večje proizvodne zmogljivosti.

Zmogljivost shranjevanja

Ledomati ne le da izdelujejo led, temveč ga tudi shranjujejo, kar zagotavlja, da imate led vedno na voljo. To vam prihrani čas in sprosti prostor v zamrzovalniku.

Vrste ledomatov

V ponudbi imamo ledomate različnih velikostih. Ponujamo kompaktne različice, ki se odlično prilegajo kuhinji ali točilnemu pultu.  

Ledomat za led v kockah

Ledene kocke so kot nalašč za bare, kavarne ali druge lokale, kjer strežejo pijače. Običajno se uporabljajo za hlajenje pijač, postreženih v kozarcu.

Ledomat za led v kosmičih

Kosmiči ali zdrobljen led ima več uporab. Tak led lahko dodate koktajlom in smutijem kot osvežilni moment ali pa ga uporabite za popestritev predstavitve izdelkov. Ledomati za drobljen led so primerni za podjetja, ki tak led potrebujejo za predstavitev. Idealen je na primer za predstavitev različnih vrst rib v ribarnici ali za hlajenje solat v bifeju.

Zračno hlajeni ledomati

Zračno hlajeni ledomati morajo biti nameščeni v prostoru, kjer lahko delujejo optimalno. Najbolj primerni so za notranjo uporabo v prostorih s stalnimi temperaturami. Okoli zračno hlajenega ledomata mora biti dovolj prostora za pravilen dovod in odvod zraka.

Vodno hlajeni ledomati

Vodno hlajeni ledomati so bolj primerni za uporabo pri višjih temperaturah okolice, kot so vroče kavarne, diskoteke, zunanje terase... Te stroje lahko uporabljate tudi kot vgradno opremo, saj okoli njih ni potreben dodaten prostor.

Koliko ledu bom potreboval za svojo gostinsko dejavnost?

Pri določanju potrebne količine ledu za vaše podjetje morate upoštevati več dejavnikov. Najprej razmislite o tem, ali so vaše pijače predhodno ohlajene in o želeni temperaturi serviranja. Upoštevajte tudi temperaturo okolja, želeno velikost ledenih kock, razpoložljive velikosti kozarcev in želeno količino ledu na kozarec.

Čeprav je treba upoštevati nekaj splošnih smernic, kot je uporaba dveh kock ledu za večino pijač v kozarcih, je pomembno, da ocenite svoje potrebe. V večini obratov, kot so restavracije, hoteli in kavarne, lahko približno 1 kg ledenih kock napolni približno 15 kozarcev. Po drugi strani pa koktajli v povprečju običajno potrebujejo približno pet kock ledu. Kadar za koktajle uporabljate drobljen led, za določitev potrebne količine zdrobljenega ledu delite vsebino posode z dva, da dobite zahtevano težo v kilogramih.

V dinamičnem svetu prehranske industrije ima led ključno vlogo pri ohranjanju, predstavitvi in izboljšanju splošne izkušnje obedovanja. Vsestranskost ledu ne pozna meja, od ohranjanja svežine, do dodajanja pridiha elegance. Ker kulinarični inovatorji še naprej premikajo meje ustvarjalnosti, bo led nedvomno ostal "kul" spremljevalec pri njihovem iskanju razvajanja čutov in potešitve apetita.