Perfektna rezina; ali kako izbrati ustrezno salamoreznico

Električna profesionalna salamoreznica je aparat, ki je nepogrešljiv v vsakem obratu za pripravo hrane. Uporabljajo jo vse od najmanjših bifejev, kjer pripravijo le nekaj sendvičev, pa do največjih menz, kjer pripravljajo obroke za številne zaposlene. Prav zaradi tega, ker so potrebe po salamoreznici tako različne, imamo na trgu tako široko ponudbo salamoreznic. Ponudba profesionalnih salamoreznic se začne pri salamoreznicah z nožem premera 195 mm z najbolj osnovno opremo in se konča pri salamoreznicah z nožem 370 mm, ki so lahko opremljene tudi z napravo za avtomatsko rezanje, avtomatsko zlaganje, tehtnico….. Z obilico razpoložljivih možnosti je lahko izbira prave salamoreznice težka. V tem zapisu bomo razrezali zmedo in vam pomagali izbrati popolno salamoreznico, ki bo ustrezala vašim potrebam.

Upoštevajte svoje potrebe

Začnite z oceno svojih potreb po rezanju.

Izbor salamoreznice, ki jo potrebujete, je odvisen od vaših specifičnih zahtev, kot so količina in vrsta proizvoda, ki ga boste boste rezali, želena debelina… Ali ste domač kuhar, ki občasno potrebuje salamoreznico ali profesionalni uporabnik (gostinec, trgovec, šola…), ki zahteva dosledno rezanje skozi ves dan? Pri izbiri upoštevajte dejavnike, kot so velikost rezila, moč motorja, enostavnost čiščenja in varnostne funkcije.

Razumevanje in upoštevanje vaših zahtev bo zožilo vaše možnosti.

Vrsta salamoreznic

Na voljo so različne vrste salamoreznic glede na njihovo funkcionalnost in dizajn:

·       Ročne salamoreznice: salamoreznice, ki jih upravljate ročno (te so še vedno najpogostejše), zahtevajo fizični napor za rezanje mesa. Pogosto se uporabljajo v domačih kuhinjah, manjših delikatesah, manjših gostinskih obratih, šolah…

·       Avtomatske salamoreznice: te salamoreznice delujejo samodejno s pritiskom na gumb, zaradi česar so idealne za rezanje večjih količin salam in so primerne za velike delikatese ali supermarkete. Lahko so opremljene tudi s sistemom za zlaganje in tehtanje.

·       Gravitacijske salamoreznice: Gravitacijske salamoreznice ima nagnjen voziček za salamo in s tem omogoča gravitaciji, da pomaga pri rezanju.

·       Vertikalne salamoreznice: imajo navpično usmerjenost rezila, zaradi česar so primerne za rezanje mehkejšega mesa, kot sta surovo meso ali dimljen losos.

·       Profesionalne salamoreznice: so zasnovane za profesionalno uporabo v mesnicah, restavracijah ali obratih za predelavo hrane. Narejene so za neprekinjeno rezanje velikih količin mesa.

·       Gospodinjske salamoreznice: te so namenjene izključno za domačo uporabo.

Vsaka vrsta ima svoje prednosti glede na namen uporabe in zahtevano količino rezanja.salamoreznice photo_2024-04-24_11-05-46png

Velikost noža

Pri izbiri električne salamoreznice je velikost rezila ključnega pomena. Vsak model prikazuje premer rezila, na primer 22 cm, 25 cm ali 30 cm. Večje rezilo omogoča rezanje večjih kosov. Začnite tako, da določite posebna živila, ki jih nameravate narezati, in želeno velikost kosov. Poleg tega upoštevajte vrsto rezila, ki ga potrebujete. Za rezanje kruha je potrebno nazobčano rezilo, za rezanje sira pa priporočamo teflonsko rezilo.

Moč in hitrost

Pri salamoreznicah sta moč in hitrost pomembna dejavnika, ki ju je treba upoštevati. Motorji z večjo močjo lahko obvladajo trše meso in zagotavljajo večjo natančnost pri rezanju.

Varnostne funkcije

Varnost mora biti vedno prednostna naloga pri upravljanju katere koli kuhinjske opreme. Poiščite salamoreznico, opremljeno z varnostnimi funkcijami, kot so ščitniki za rezila, nedrseče noge in stikala za izklop v sili, da preprečite nesreče.

Enostavnost čiščenja

Čiščenje in vzdrževanje sta ključnega pomena za podaljšanje življenjske dobe salamoreznice in zagotavljanje varnosti hrane. Izberite salamoreznico z odstranljivimi deli za enostavno čiščenje, ki jih je mogoče prati v pomivalnem stroju. Poleg tega se odločite za modele z gladkimi površinami in minimalnimi režami, da preprečite kopičenje hrane.

Nujno je, da salamoreznico po vsaki uporabi temeljito očistite in razkužite. Med postopkom rezanja se lahko v ostankih hrane, zlasti mesa, hitro kopičijo bakterije. Stroj očistite po vsaki uporabi, tako da bo vedno pripravljen za rezanje drugih živil. Začnite tako, da odstranite vse večje ostanke hrane. Desko za rezanje lahko snamete in operete v vroči vodi z detergentom. Enako storite z nožem, ki ga lahko tudi odstranite. Preostanek konstrukcije lahko očistite z mokro gobo in detergentom. Za higienski rezultat lahko uporabite tudi vodo z limono ali raztopino kisa in soli v topli vodi. Nato sperite z vodo in pustite, da se popolnoma posuši, preden ponovno sestavite dele. Salamoreznice nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju! Ob pravilni uporabi, rednem čiščenju in servisiranju vam bo salamoreznica dolgo služila …

Proračun

Salamoreznice so na voljo v širokem cenovnem razponu, zato je nujno, da pred nakupom določite proračun. Čeprav je morda mamljivo, da bi se odločili za najcenejšo možnost, se bo naložba v kakovostno salamoreznico dolgoročno povrnila zaradi njene vzdržljivosti in zmogljivosti.

Ugled blagovne znamke in garancija

Na koncu upoštevajte ugled blagovne znamke in ponujeno garancijo. Zaupanja vredne blagovne znamke z zgodovino proizvodnje zanesljive kuhinjske opreme bodo bolj verjetno zagotovile kakovosten izdelek. Poleg tega garancija zagotavlja brezskrbnost pred morebitnimi okvarami ali nepravilnem delovanju.

Če upoštevate te dejavnike, lahko z gotovostjo izberete popolno salamoreznico, s katero boste nadgradili svoje kulinarične sposobnosti in poenostavili kuhinjske postopke. Ne glede na to, ali režete nežen pršut ali izdatno govejo pečenko, bo kakovostna salamoreznica zagotovila natančnost in doslednost pri vsakem rezu. Našo ponudbo salamoreznic si lahko ogledate tukaj.

Pa veselo rezanje!