Vodnik po profesionalnih žarih

Profesionalni žari so nepogrešljivi v profesionalnih kuhinjah. So hitro, učinkovito in vsestransko kuharsko orodje, ki olajša pripravo več živil hkrati. Tukaj vam želimo predstaviti, zakaj so žari bistveni element kuhinje, njihove ključne lastnosti in nasvete za izbiro pravega za vaše kulinarične potrebe.

Kaj je profesionalni žar?

Profesionalni žar je ravna kuhalna površina, običajno izdelana iz nerjavečega jekla ali trdega kroma, ki se segreva z elektriko ali plinom. Zasnovan je za pripravo najrazličnejših živil, od zajtrka, kot so palačinke in jajca, do osnovnih jedi za kosilo in večerjo, kot so burgerji, zrezki, ribe in zelenjava.

Ključne lastnosti profesionalnih žarov

1. Porazdelitev toplote: Profesionalni žari so zasnovani tako, da enakomerno porazdelijo toploto po kuhalni površini, kar zagotavlja, da je hrana enakomerno pečena, obenem pa  zmanjšuje tveganje vročih točk in zažgane hrane.

2. Nadzor temperature: Natančen nadzor temperature je ključnega pomena za doseganje popolnih rezultatov pečenja. Profesionalni žari so opremljeni z nastavljivimi termostati, ki kuharjem omogočajo vzdrževanje idealne temperature pečenja za različna živila.

3. Vzdržljivost: Profesionalni žari iz visokokakovostnih materialov, kot sta nerjaveče jeklo in trdi krom, so izdelani tako, da prenesejo obremenitve profesionalne kuhinje. So odporni proti koroziji in lahko prenesejo dolgotrajno uporabo.

4. Velikost in vrsta: Na voljo so v različnih velikostih in različnih oblikah, od namiznih modelov, do velikih samostoječih enot, ki se lahko prilagodijo različnim kuhinjskim postavitvam in zahtevam. Izberite velikost, ki ustreza vašemu kuhinjskemu prostoru in potrebnim kapacitetam.

5. Enostavnost čiščenja: Higiena je najpomembnejša v vsaki kuhinji. Profesionalni žari imajo pogosto lovilnike maščobe in odstranljive pladnje za lažje čiščenje. K lažjemu vzdrževanju prispevajo tudi površine proti prijemanju in gladki robovi.

Izbira pravega profesionalnega žara

Pri izbiri profesionalnega žara upoštevajte naslednje dejavnike:

1. Vrsta žara: Ocenite potrebe vaše kuhinje. Za gostinske obrate z veliko kapaciteto bo potreben večji samostoječ žar, za manjše pa zadostuje že namizni model. Namizni žar je idealna rešitev za restavracije, ki nimajo določenega prostora za vgradnjo. Postavite jih lahko na katerikoli pult ali mizo, ki ima dostop do plinskega ali električnega vira. Namizni modeli imajo še eno prednost: so prenosljivi. Če vaša restavracija ponuja storitve cateringa, lahko svoj žar vzamete s seboj na drugo lokacijo. Ker so namizni modeli manjši, so cenovno ugodnejši od drugih vrst profesionalnih žarov.

Samostoječ žar je trajnejša rešitev in ustvari brezhiben videz vaše kuhinje. Samostoječi žari  so sicer dražji, vendar vredni stroška, če ne potrebujete namiznega žara in morate ohraniti čim več prostora na delovni površini.

2. Vir ogrevanja: Odločite se lahko med električnim ali plinskim žarom. Plinski žari se hitro segrejejo in so običajno močnejši, medtem ko električni žari omogočajo natančnejši nadzor temperature in jih je lažje namestiti na različne lokacije.

3. Kuhalna površina: Določite najboljši material za svoje potrebe. Večina žarnih plošč je izdelanih iz nerjavečega jekla ali trdega kroma. Plošča iz nerjavečega jekla bo bolj odporna na praske in udrtine, trdi krom pa ima svoje prednosti. Poleg sijočega videza je krom zelo odporen proti koroziji, je enostaven za čiščenje in ohranja eleganten videz. Gladke plošče iz trdega kroma so primernejše za peko rib, rebraste plošče iz nerjavečega jekla za peko mesa….

4. Debelina plošče: Pomemben dejavnik, ki ga zlahka spregledamo, je debelina plošče. Če boste žar uporabljali pogosto, uporabite debelejšo ploščo.

5. Dodatne funkcije: Poiščite žar s funkcijami, kot so zasnove z deljivo ploščo, ki omogočajo različna temperaturna območja, ali integrirana varovala proti škropljenju za zaščito pred brizgi maščobe.

6. Enostavnost uporabe: Učinkovitost je ključnega pomena v kuhinji vsake restavracije. Če se kjerkoli v procesu pojavi ozko grlo, se lahko med delovnim časom soočite z  nestrpnimi strankami. Za nemoteno delovanje vaše kuhinje izberite žar, ki je enostaven za uporabo in čiščenje. Natančno analizirajte vsako funkcijo, da ugotovite, ali bo olajšala ali otežila delo vašega osebja.

7. Stroški: Pri nakupu nove restavracijske opreme je cena lahko glavni odločilni dejavnik – vendar ne sme biti edini. Vodenje restavracije je drago, zato imate seveda določen proračun. Vendar se splača investirati v žar, ki bo povečal učinkovitost kuhinje, hkrati pa bo enostaven za vzdrževanje in trpežen.
ari photo_2024-05-28_11-15-08png

Nasveti za uporabo in vzdrževanje vašega profesionalnega žara

1. Predhodno segrevanje: Pustite, da se žar pred prečenjem predhodno segreje, s čimer zagotovite enakomerno porazdelitev toplote. Ta korak je ključnega pomena za doseganje najboljših rezultatov pečenja.

2. Naoljite ploščo: Če imate ploščo iz nerjavečega jekla, jo vedno pred in po uporabi naoljite, da ohranite površino proti prijemanju.

3. Redno čiščenje: Po vsaki uporabi očistite površino plošče. Odstranite ostanke hrane in maščobo, da ohranite ploščo in preprečite prenos okusa med različnimi živili.

4. Upoštevajte proizvajalčeve smernice: Upoštevajte proizvajalčeva navodila za delovanje in vzdrževanje. S tem podaljšate življenjsko dobo vašega žara in zagotovite varnost v vaši kuhinji.

Zaključek

Profesionalni žari so bistvena prednost vsake komercialne kuhinje, saj ponujajo vsestranskost in učinkovitost. Z razumevanjem njihovih lastnosti in upoštevanjem najboljših praks za uporabo in vzdrževanje lahko zagotovite, da bo vaš žar ostal zanesljiv delovni stroj v vaših kulinaričnih podvigih.

Našo ponudbo profesionalnih žarov si lahko ogledate tukaj:
- namizni žari 

- samostoječi žari